نقد و بحث آزاد(2)هدف وسیله را توجیه میکند؟
طبیعتا بر ما پوشیده نیست که جامعهای نسبتا بیمار داریم! به شکلی که وقتی یک اتفاق سادهی خوب میبینیم تعجب میکنیم و حتی تشویقمان توام با حسرت و غبطه است! و از طرفی، اتفاقهای سراسر بد،برایمان خیلی عادی شدهاند. به گونهای که پرداختن به مثلا موضوع فحاشی و دروغگویی،برای خیلیها مسئلهای پیشپا افتاده است! و چقدر بد است که تو هر چه بگویی میگویند «اگه راست میگن برن اختلاسها رو درست کنن!» انگار این ماجرا،بهانهای شده تا هر غلط ریز و درشتی بکنیم و وجدانمان را اینطوری راحت کنیم که «اگه کسی بخواد جواب بده اون گندههاش باید جواب بدن!». اگر این باشد نگاه ما! پس هرچی به سرمان بیاید نوشجانمان!
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
به جهت اولویت به نظرم رسید از موضوعی بنویسم که نه بسیاری از مردم نه افراد مجری حکومت،هیچ رعایتی نسبت بهش ندارند. مسئلهی «حفظ آبرو و حرمت مسلمان حتی اگر مرتکب فسق و گناه شده باشد». جریانهای سیاسی و جناحی و عدهای از مردم به شدت دچار این مسئله هستند. چند روز پیش خبری پخش شد که امیرمهدی ژوله را در فلان جا با فلان وضعیت گرفتهاند. از طرفی،امت حزبالله همیشه در صحنه،شادمان ازینکه فرد شاخصی از جناح مقابل،به زعمشان گند زده است،تا توانستند موج تخریب راه انداختند علیه این بندهخدا. و از طرفی،مردم عادی تا توانستند بد و بیراه نثار ژوله کردند و حتی زیر پیچ دخترکوچولویش فحاشی کردند! یک عدهی کمی هم میان اینها به درستی گفتند «قضاوت نکنیم!» که خب صدایشان گم شد بین دیگران!
مدتی پیش الهام چرخنده هم بود که به محض چادری شدن و تبلیغ اعتقادش،آماج حمله و تمسخر شد به شکلی که عکسهایی از گذشتهاش را پخش کردند و تا توانستند خُردش کردند.
× اگر مسلمانی مرتکب فسقی شود که علنی نباشد و خودش میلی به تظاهر آن نداشته باشد، بر فرض اینکه واقعا مرتکب شده باشد هیچ کس حتی قاضی و حاکم حق ندارد نامی از او ببرد. چه برسد به خوشحالی و انتشار مسئله به دیگران! به یاد بیاوریم ماجرای معروف حضرت امیر را که سر و صدا کرد تا آن زن و مرد متوجه بشوند و فرار کنند و کسی نفهمد آنها مشغول گناه بودهاند. و توصیه معصوم که اگر کسی شب شراب خورده،صبح باید او را توبهکرده دانست. حدیث قدسی داریم یعنی خود خدا گفته است؛«حرمت و آبروی مسلمان از کعبه بالاتر است.» قید هم نیاورده که مسلمانش فاسق باشد یا نباشد. اینکه اتفاقی را که فقط در شبکههای مجازی نوشته شده و با این حجم بازار شایعه که هیچ چیز قابل اطمینان و یقین نیست،دست بگیریم و پخش کنیم؛چیزی جز فاجعه اخلاقی نیست! و این را هم بدانیم «شنیدن و سکوت»،مساوی با تایید است و فرقی با گفتن ندارد. تایید هم میتواند لایک باشد و به اشتراکگذاری و حتی یک لبخند ساده!
به علاوه،اشاعه فحشاء؛ یعنی انتشار یک گناه هم گناه است! و سادهترین نتیجهاش عادی شدن رفتارهای زشت در جامعه میشود.
به ماجرای ژوله اضافه کنید ماجرای قاری قرآن،مرگ بازیکن پرسپولیس، و نمونههای دیگری که بازهم پیش خواهند آمد.
خلاصهی حرفم این است که گرایش سیاسی،اصلا بهانهی خوبی برای بیاخلاقیهایی که شمرده شد(بردن آبروی مسلمان،اشاعهفحشاء و غیبت) نیست! هدف وسیله را توجیه نمیکند!
دوستان،هر نقد و نظری مرتبط با این موضوع یا نزدیک به این موضوع دارید؛ بفرمایید.